Του κόσμου τα ψωμιά…

Το ψωμί σε διαφορετικούς πολιτισμούς...
Roti
roti-w280-h280Το roti είναι ένα σταρένιο ψωμί, που φτιάχνεται χωρίς μαγιά και συνήθως το ψήνουν με βούτυρο, πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες. Το συναντάμε κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ταϊλάνδη. Μια από τις πιο διαδεδομένες παραλλαγές του είναι το roti της Μαλαισίας. Εκεί το εμπλουτίζουν με αυγό (roti telur) ή κρεμμύδι (roti bawang) αλλά ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος του είναι με dhal (κάρι από φακές) ή σάλτσα κάρι με κρέας, οπότε και λέγεται roti canai.

Τορτίγια
tortigia-w280-h280Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα καλύτερο (ή πιο Μεξικάνικο) από μια ζεστή αχνιστή tortilla από καλαμπόκι, κατευθείαν απ’ τον φούρνο. Η φρέσκια tortilla ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή απ’ έξω και μαλακιά στη μέση, πλημμυρίζοντας το στόμα με τη γεύση του καλαμποκιού. Η τορτίγια είναι το πιο σημαντικό τρόφιμο στο Μεξικό. Είναι σύμβολο της σύνδεσης με ένα παρελθόν, 2.500 χρόνων. Είναι βασικό στοιχείο της διατροφής για πολλούς Μεξικανούς, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Εκτός από τρόφιμο, χρησιμεύει και σαν πιάτο για σάλτσες, κρέατα, λαχανικά, πατάτες, ρύζι.

Οι ρίζες αυτού του απλού ψωμιού βρίσκονται στις κεντρικές ορεινές περιοχές του Μεξικού και αν και οι μέθοδοι παραγωγής του έχουν αλλάξει ανά τους χρόνους, τα συστατικά του παραμένουν τα ίδια. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η καθημερινότητα των γυναικών στο Μεξικό ήταν βασισμένη γύρω από την παρασκευή στοιβών από τορτίγιες για να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

Οι τορτίγιες είναι μεξικάνικες ψωμένιες πίτες και παρασκευάζονται από μάσα χαρίνα ή από πλήρες σταρένιο αλεύρι, δημιουργώντας έτσι διαφορετικά είδη. Οι τορτίγιες από καλαμπόκι τηγανίζονται, γεμίζονται και φτιάχνουν τα γνωστά σε όλους τάκος ή διαφορετικά απλά ξεροτηγανίζονται και φτιάχνουν τις τοστάδες.

Οι τορτίγιες πάλι, από σταρένιο αλεύρι, τρώγονται ζεστές και συνοδεύουν το κυρίως πιάτο.

Naan
naan-w280-h280Αν και έχει καταγωγή τη Μέση Ανατολή, οι Punjabis τίμησαν το naan δεόντως και στη συνέχεια, το έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το πραγματικό naan πρέπει να ψηθεί πάνω στους τοίχους ενός tandoor (παραδοσιακός Ινδικός φούρνος). Μπορεί να το ψήσετε σε κανονικό φούρνο, αλλά τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα καλύτερα. Ακόμη και οι Ινδοί συχνά καταφεύγουν σε εστιατόρια για να το γευτούν, καθώς λίγα σπίτια πλέον έχουν τον απαραίτητο tandoor φούρνο.

Μπέιγκελ
bagel-w280-h280Τα bagels μπορεί να δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη αλλά τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα στη Νέα Υόρκη. Αν φάτε ένα εκεί, δύσκολα θα το ευχαριστηθείτε αλλού. Βασικά, πρόκειται για έναν απλό δακτύλιο ζύμης με μαγιά, τον οποίο πρώτα βράζουν και μετά ψήνουν. Μπορεί να εμπλουτιστεί με σουσάμι ή κομμάτια σοκολάτας. Τα bagels, που φτιάχνονται σε άλλες χώρες, συνήθως δεν τα βράζουν (μόνο τα ψήνουν) κι έτσι μοιάζουν με καθιστά απλά κουλούρια.

Αν τύχει και τα βράσουν, οι Νεοϋορκέζοι θα αναφέρουν ότι το νερό της Νέας Υόρκης προσδίδει μια χαρακτηριστική γλύκα στο bagel που δεν υπάρχει αλλού. Παραδοσιακά στη Νέα Υόρκη το σερβίρουν με μια παχιά στρώση τυριού κρέμας, προσθέτοντας και λίγο lox (λεπτοκομμένο καπνιστό σολομό), όπως το πωλούσαν οι Εβραίοι μετανάστες από τα καροτσάκια τους στις αρχές τους 20ου αιώνα στην ανατολική πλευρά της Νέας Υόρκης.

Μπαγκέτα
bagette-w280-h280Η μπαγκέτα στα γαλλικά σημαίνει μικρό ραβδί και αποτελεί το τέλειο δείγμα της πραγματικής γαλλικής γεύσης. Το πιο γνωστό γαλλικό ψωμί με ελαφρό σιταρένιο αλεύρι δίνει αφράτη ψίχα και τέλεια τραγανή κόρα.

Ιστορικά η μπαγκέτα προήλθε από ένα εξελιγμένο είδος ψωμιού, το οποίο φτιαχνόταν στη Βιέννη στα μέσα του 19ου αιώνα και η εξέλιξή του προήλθε από ένα νόμο, ο οποίος απαγόρευε στους αρτοποιούς να εργάζονται πριν από τις 4 το πρωί. Έτσι για να προλαβαίνουν να έχουν έτοιμα ζεστά ψωμιά στα ράφια τους νωρίς το πρωί, αντί για στρογγυλές μεγάλες φραντζόλες, έφτιαχναν λεπτά και μακρόστενα ψωμιά, που ψήνονταν πολύ πιο γρήγορα.

Σκούρο ψωμί σίκαλης, πάμπερνίκελ, φόλκορνμπροτ
pumpernickel-w280-h280Όταν βρισκόταν εξόριστος στην Καλιφόρνια το 1941, ο Γερμανός σεναριογράφος Μπέρτολτ Μπρέχτ, αποκάλυψε ότι αυτό που του έλειπε περισσότερο από τη γενέτειρα του ήταν το ψωμί. Δεν προκαλεί έκπληξη αυτό, εάν έχετε δοκιμάσει γερμανικό ψωμί. Οι Γερμανικοί φούρνοι βρίσκονται σε μια κατηγορία ολότελα δικιά τους. Το pumpernickel είναι ένα νόστιμο μαύρο ψωμί με ιδιαίτερη υφή, συχνά αναμιγνύοντας σιτάρι και κριθάρι και υπάρχουν περίπου 300 παραλλαγές του. Το pumpernickel ψήνεται στον ατμό αντί σε ξερό φούρνο κι έτσι γίνεται ιδιαίτερα υγρό.

Τσιαπάτα
chiabata-w280-h280Η τσιαπάτα είναι ιταλικό άσπρο ψωμί, φτιαγμένο με σταρένιο αλεύρι και μαγιά και στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα». Το σχήμα του είναι μακρόστενο, πλατύ και κάπως επίπεδο και από το τέλος της δεκαετίας του 90 έγινε παγκόσμια γνωστό, στη χρήση του για την παρασκευή σάντουιτς. Η ζύμη της τσιαπάτα είναι κάπως ξινή και απορροφά πολύ νερό. Η ψίχα έχει ανοιχτούς πόρους και είναι ελαστική, ενώ η κόρα είναι λεπτή και τραγανή. Η τσιαπάτα αποτελεί το τέλειο ψωμί για σάντουιτς, για να συνοδεύσει τυριά, για σούπες και ζεστά γεύματα, αλά ιταλικά.

Μπαπ
Φουσκωτά ψωμάκια, πολύ μαλακά, που προέρχονται από τη Σκοτία. Για να είναι νόστιμα, τρώγονται απευθείας από το φούρνο, κομμένα στη μέση και αλειμμένα με βιτάμ.

Τσαπάτι
Είναι ινδικό ψωμί, χωρίς διογκωτικά και τρώγεται ζεστό με όλα τα ινδικά φαγητά, χρησιμεύοντας σαν πιρούνι.

Μπριός
brios-w280-h280Είναι πολύ ελαφρά μικρά ψωμάκια με τραγανή χρυσαφένια κόρα. Παρασκευάζονται με ζύμη από γάλα, νερό, αβγά και βιτάμ και είναι ιδιαίτερα εύγευστα.
ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
210-2896400

Newsletter